12.07.2022

Moderná kancelária: Ako zariadiť kanceláriu podľa najnovších trendov a čo by nemalo chýbať v žiadnej open space kancelárií?


Klasické kancelárie, kde zamestnanci pracovali za zavretými dverami v malých miestnostiach s úzkou skupinou kolegov, sú už dávno za nami. Pod pojmom moderná kancelária sa v dnešnej dobe najčastejšie stretávame s výrazom „open space“. Veľké otvorené priestory, umožňujú zamestnancom jednoduchšiu a efektívnejšiu komunikáciu. „Open space“ kancelárie, ponúkajú veľký otvorený priestor. Trendom týchto priestorov je mať rôzne oblasti, z ktorej každá časť má svoju špecifickú funkciu. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s relaxačnými, kreatívnymi a zábavnými zákutiami. Jednotlivé časti slúžia hlavne na oddych, motiváciu a podporu kreativity u zamestnancov.

Ako ju zariadiť a čo by vám nemalo chýbať?

Pohodlná a moderná kancelária dokáže do značnej miery ovplyvniť spokojnosť a efektivitu zamestnancov tak isto ako aj kvalitu služieb, ktoré samotná firma ponúka svojim partnerom. Práca v nemoderných a starých priestoroch môže pre svojich zamestnancov pôsobiť veľmi demotivujúco. Modernizácia kancelárie prostredníctvom kúpy nového nábytku predstavuje ekonomicky lákavý spôsob ako spríjemniť prostredie pre svojich zamestnancov a zvýšiť tak ich celkovú efektivitu práce.

Moderný kancelársky nábytok

Pri výbere moderného kancelárskeho nábytku treba vždy brať do úvahy dve stránky. Mali by sme zvažovať estetickosť, ale predovšetkým aj funkčnosť a efektivitu zariadenia. Po zohľadnení všetkých aspektov vytvoríte, nie len na pohľad, moderný pracovný priestor, ale aj zdravú kanceláriu“ pre svojich zamestnancov.

Ergonomické stoličky

Ergonomické stoličky predstavujú nový trend na trhu s kancelárskym nábytkom. Nielenže pôsobia minimalisticky a vieme ich veľmi jednoducho prispôsobiť k viacerým štýlom, ale primárne plnia funkciu aktívneho sedenia. Pri využívaní ergonomických stoličiek predchádzame vzniku zdravotných problémov spojených s dlhodobým sedením. Zamestnanci sú následne schopní pracovať dlhšie a efektívnejšie.

Flex desk / Výškovo nastaviteľný stôl

Nastaviteľný stôl je zariadenie, ktoré v modernej kancelárii nesmie chýbať. Každý zamestnanec si vie nastaviť výšku stola podľa svojich preferencií. V prípade sedavej práci si stôl vieme nastaviť aj na státie, čím si vieme svoje pracovné prostredie počas dňa ozvláštniť.

Biofilný dizajn

Biofilný dizajn predstavuje modernú filozofiu trvalej udržateľnosti a návratu k prírode. Kancelárske priestory často pôsobia stroho a nefamiliárne. Absencia prírody môže pôsobiť demotivujúco pre zamestnancov počas dlhých pracovných dní. Čoraz viac firiem sa snaží zahrnúť do svojich kancelárií prírodné elementy. Rastliny rôznych druhov, prírodné svetlo a časté zakomponovanie dreva či kameňa do priestorov kancelárie sú základom biofilného dizajnu.

Sedacie vaky / Podlahové vankúše

Podlahové vankúše, či sedacia vaky predstavujú ďalší aspekt moderne vybavenej kancelárie. Vytvárajú v kancelárií „feel like home“ atmosféru. Sedacia vaky sa umiestňujú do oddychových zón, často spolu s konferenčnými stolíkmi, kde si zamestnanci môžu vydýchnuť, zrelaxovať a nabrať novú energiu.

Obrazy / motivačné citáty

V detailoch sa skrýva dokonalosť. Pri zariaďovaní modernej kancelárie netreba zabudnúť na dekoračné prvky, ktoré dotvárajú celkový dojem kancelárskych priestorov. Holé steny formujú u zamestnancov dojem prázdna a nezainteresovanosti. Obrazy zobrazujúce firemné úspechy, motivačné citáty, či fotografie z firemných konferencií alebo teambuildingov predstavujú finálne detaily pre vašu modernú kanceláriu.

Na Záver

Moderných a novodobých nápadov na zariadenie kancelárie je mnoho. Treba mať však na pamäti, že v jednoduchosti je krása. Moderný priestor by mal byť otvorený, vzdušný a minimalistický. Vytvorením pohodlných a priaznivých podmienok na prácu pre svojich zamestnancov dosiahnete vyššiu pracovnú efektivitu a vaši zamestnanci sa budú v práci cítiť pohodlne a spokojne.


Share this article

Mgr. Zuzana Gurová
Mgr. Zuzana Gurová
Head of Marketing, Slovakia

Zuzana is marketing professional with over 8 years of experience in Marketing & PR at real estate sector. She is responsible for Marketing, PR and Business Development activities at Cushman & Wakefield Slovakia.